h

Internationale dag van de verpleegkunde

12 mei 2010

Internationale dag van de verpleegkunde

Welke kant moet het op met de zorg? Met de verkiezingen in aantocht lijkt het vooral te gaan over hoe er bezuinigd moet worden. De keuzes die daarbij gemaakt worden zullen bepalen hoe onze zorg er uit gaat zien. Moeten we schrappen in het pakket? Dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten? Wie moet het voor het zeggen hebben in de zorg? De voorstellen om meer dan 10 miljard euro in de gezondheidszorg te snijden hakken er flink in.

Blind bezuinigen op zorg is echter funest voor een beschaafde samenleving. Vijf euro spreekuurbelasting bij de huisarts, verhoging van het eigen risico van 165 euro nu naar 775 euro in 2015, verkleining van het verzekerde pakket door de pil, maagzuurremmers en cholesterolverlagers niet meer te vergoeden en forse beperkingen van het recht op thuiszorg, psychiatrische hulp en hulp in een verzorgingshuis. Dat is slechts een selectie van de bezuinigingsvoorstellen die de ambtelijke werkgroepen hebben gepresenteerd.

Potje (drop) van Emile

De SP vind dat er zorg voor iedereen moet zijn, wij hebben dan ook andere voorstellen hoe we de zorg willen organiseren. Kijk maar eens in het verkiezingprogramma van de SP https://sp.nl/2010/programma/.
Op 12 mei (de verjaardag van Florence Nightingale) wordt er overal ter wereld aandacht besteed aan de Internationale Dag van de Verpleegkunde.
Wereldwijd aandacht dus voor de bijdrage die verpleegkundigen leveren aan de kwaliteit van de gezondheidszorg.

Pieter Wout overhandigd de droppot

De SP heeft de zorg hoog in het vaandel staan, en we vonden het dan ook terecht om het hardwerkende verpleegkundigen wat extra aandacht te geven voor deze speciale dag. Twee bestuursleden van de SP afdeling Zeist gingen met een pot met wat lekkernijen naar het Diakonessenhuis te Zeist en hebben deze overhandigd aan het aanwezige personeel.

"Het is hier altijd heel druk, ook doen we als Spoed eisende Hulp veel voor het ziekenhuis zelf" werd ons verteld. "Maar er zijn geluiden dat we misschien niet hele etmalen meer open zullen zijn". Dit laatste werd door fractievoorzitter Pieter Wout Duquesnoy met huiver aangehoord. Pieter Wout: "Dat zou echt een verslechtering zijn van de zorg. We moeten samen wel voorkomen, dat dit gaat gebeuren".
In ieder geval wil de SP dat de afdeling geniet van de drop en dat het duidelijk mag zijn dat we als SP heel veel respect hebben voor het goede werk in ons eigen Diak.

U bent hier